Vorige Artikel 90 van 129 Volgende

Een grote puzzel tijdens je zwangerschap: de naam van je kind

Welke naam geef je aan je kind... Ook al waren wij er redelijk snel uit, ik vond het toch best wel een gepuzzel... Het is toch iets wat je aan je kind meegeeft voor de rest van zijn of haar leven. Het moet dus niet alleen leuk zijn voor een baby, maar ook voor kleuter, puber, jongvolwassene, volwassene en zelfs als bejaarde. De naam moet in de eerste plaats natuurlijk gewoon mooi zijn. Daarnaast vond ik het belangrijk dat de naam geen gekke betekenis had. Vanzelfsprekend. Maar waar hebben wij nog meer opgelet bij de keuze van de naam.

Naam in combinatie met achternaam

Onze achternaam is Pol. Ook al blijft dit misschien niet voor altijd haar achternaam, maar wel voor het eerste deel van haar leven. Doordat Pol een korte naam is met maar een lettergreep, combineert dit niet lekker met veel korte namen (er zijn een paar uitzonderingen). Ook ontstaan er soms gekke namen zoals Noor Pol, Sam Pol, Pim Pol. Dit was best lastig, want we houden juist van korte namen. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een korte naam met twee lettergrepen.

Spelling en uitspraak

Als je ons potentiële namen lijstje bekijkt valt een ding op... Het zijn allemaal namen met twee lettergrepen en die eindigen op ‘E’ of ‘IE’. Ik wilde in ieder geval geen naam die eindigt op de letter ‘A’, no offence voor de namen die eindigen op de letter A. Hier in het noorden worden namen eindigend op de letter ‘Aaaa’ snel boers of zeurderig uitgesproken. Daarnaast vind ik de klank wat ‘harder’ dan de klank ‘E’ of ‘IE’.

Initialen

We waren al snel uit de naam Lize, maar ik was niet helemaal tevreden over haar initialen. LP, klinkt al een tankstation en is natuurlijk de afkorting van langspeelplaat. Daarnaast klinkt L. Pol als lepel als je het snel uitspreekt. Er moest dus nog een initiaal bij. Dit was, naast dat we het gewoon leuk vonden, een van de redenen waarom we Lize hebben vernoemd. Waar haar tweede initiaal vandaan komt lees je zometeen. Uiteindelijk zijn Lize’s initialen L.J. Pol of L.J.P. geworden. Wat ik hier erg mooi aan vind, is dat Jasper zijn initialen (J.P.) terugkomen in Lize’s initialen.

Vernoeming

Vernoemen vind ik een lastig iets, want je wil niemand passeren. Het is vrij standaard om opa’s en oma’s te vernoemen, maar van die namen lukte het niet echt om iets te maken waar we achter stonden. Daarnaast vonden we het ook wel leuk om een keer iemand anders te vernoemen.

Lize’s eerste naam is eigenlijk geen (bewuste) vernoeming, maar wat ik wel heel leuk vindt aan de naam Lize is dat het een toevallige vernoeming is naar een aantal van mijn vriendinnen: Elise, Inez, Leonie Elise, Lisa en Marlies.

Lize’s tweede naam, Julie, is daarentegen wel een bewuste vernoeming. We hebben een bijzondere band met het oudste kindje van mijn zus, ons eerste nichtje, Julianne. Julianne heeft vaak bij ons gelogeerd. We gingen dan altijd als de drie musketiers met z’n drieën op pad. Julianne en Jasper zijn ook altijd vier handen op een buik. Daarom vonden we het ook wel een mooi idee om Lize naar haar grote nicht te vernoemen. Daarnaast stond Julie altijd al op ons potentiële meisjesnamen lijstje en was het ook nog eens een mooie match met de namen Lize en Pol. Lize Julie Pol.

Welke namen stonden nog meer op ons lijstje meisjesnamen

Er zijn in de afgelopen jaren best veel namen van ons potentiële namen lijstje afgevallen. Waarom? Dat lees je hieronder:

  • Suze: heeft lang op nummer een gestaan. Totdat we op de prachtige datum 10-11-12 een appje kregen dat Suze geboren was. Jas zijn nicht had haar kindje Suze genoemd en daarmee kwam deze optie te vervallen.
  • Julie: toen mijn zus beviel en haar dochtertje Julianne noemde, vonden we Julie en Julianne te veel op elkaar lijken. Vooral de koosnaampjes zouden op elkaar lijken.
  • Jolie: een variatie op Julie en toch heel anders. Julianne en Jolie als nichtjes vonden we dan wel weer kunnen. Ook al scheelt het maar een letter met Julie. Totdat daar de snackbar op de hoek was: “Kwalitaria Jolie”. Ook al wonen we hier waarschijnlijk niet voor de rest van ons leven, we vonden het een beetje gek om ons kind net zo te noemen als de snackbar op de hoek.
  • Vieve: vonden we ook erg leuk. Maar toen een scharrel van vroeger een paar maand eerder een dochter kreeg en haar de naam Vieve gaf, viel deze naam voor mij ook af. Ook al is er verder geen connectie, het voelde toch een beetje gek.
  • Sophie: een naam die we altijd al prachtig vonden. Maar viel toch af omdat hij “te populair” is.
  • Kate, Jackie en Scottie: vonden we allebei erg leuke namen, maar kwamen toch tot de conclusie dat een Nederlandse naam toch meer bij ons.
  • Elle: we waren al heel lang uit onze jongensnaam... Pelle. Daarom passeerde de naam Elle de revue, maar Pelle Pol klopte, Elle Pol niet.
  • Laurie, deze naam is als laatste aan ons lijstje toegevoegd. We zaten te grappen dat we als we Julianne vernoemden we Laurent, het tweede kindje van mijn zus, ook moesten vernoemen. Laurie vonden we een leuke naam, maar Lize Julie Laurie vonden we een beetje too much en te gekunsteld. 
© 2015 - 2024 By Bineke | sitemap | rss