Vorige Artikel 11 van 86 Volgende

Een adventskalender als beloningssysteem – Aftellen naar kerst of gebruiken als beloning voor je kind?

Nu denk je misschien: Huh, wat? Een adventskalender als beloningssysteem? Met een adventskalender tel je toch af naar kerst? Wij gebruikten vorig jaar de adventskalender als beloningssysteem en dit was een groot succes!

Adventskalender als beloningssysteem

Eind vorig jaar waren we er klaar mee. Lize was inmiddels drie jaar, maar de nachten dat ze doorsliep waren schaars. Inmiddels was ik zwanger van Pelle en we zagen het al gebeuren dat we straks iedere nacht voor beide kids uit bed moesten. Dat wilden we proberen te voorkomen. Op Instagram zag ik regelmatig beloningssystemen voorbijkomen met behulp van stickers. Op voorhand twijfelde ik al een beetje of Lize hier gevoelig voor zou zijn. Lize is dol op stickers, maar ze zijn niet echt speciaal doordat we regelmatig tekeningen maken met stickers. We besloten het een kans te geven, maar waar ik al bang voor was.. Het had geen effect. We besloten niet op te geven en dachten na over een alternatief systeem. Op dat moment werden de schappen van de winkels net gevuld met Sinterklaas en kerst producten, waaronder adventskalenders. Wij besloten om zo’n adventskalender te kopen en te gebruiken als beloningssysteem voor Lize. In plaats van iedere dag een vakje openmaken en op deze manier aftellen naar de feestdagen, mocht Lize elke avond voor het slapengaan een vakje uitkiezen die ze de volgende dag, als ze de nacht doorsliep, open mocht maken.

‘Het was een groot succes!’

Of het werkte? Jazeker! Het was een enorm succes. Lize was door het dolle heen als ze weer een nacht had doorgeslapen en dus een vakje open mocht maken. Sindsdien slaapt Lize over het algemeen door. Wat een genot! Voor haar en voor onszelf.

Waarom een beloningssysteem gebruiken en waar zet je het voor in?

Een beloningssysteem zet je in om bepaalde dingen te stimuleren, gewenst gedrag aan te leren of juist om ongewenst gedrag af te leren. Het is een handig en leuk hulpmiddel om tijdelijk in te zetten. Vaak wordt dit gedaan in de vorm van stickers plakken of kruisjes zetten en dan bij een x aantal stickers/kruisjes beloon je je kind door middel van bijvoorbeeld een cadeautje of een uitstapje.

Een beloningssysteem is doeltreffend wanneer het gebruikt wordt voor een specifiek doel. Denk bijvoorbeeld als hulpmiddel bij het zindelijk worden. Of:

  • In eigen bed slapen, doorslapen (zoals bij Lize) of ‘s avonds niet uit bed komen
  • Nieuwe dingen proeven, aan tafel blijven zitten tijdens het eten of bord leegeten
  • Stoppen met de speen of duimzuigen

Kinderen tussen de 3 -10 jaar zijn het meest gevoelig voor beloningen en zijn daardoor het meest geschikt om deze methode (tijdelijk) bij te gebruiken.

Tips om het beloningssysteem te laten slagen

Het kan soms nogal een uitdaging zijn om je kind iets aan te leren of af te leren, maar met deze tips vergroot je de kans op succes.

  • Pak een ding tegelijk aan. Kies een haalbaar doel en ga daarmee aan de slag.
  • Houd het overzichtelijk voor je kind. Maak gebruik van een adventskalender of maak zelf een beloningskalender op een a4tje met vakjes waarin je kind stickers mag plakken of kruisjes mag zetten. Zorg dat het duidelijk is wanneer je kind een beloning krijgt.
  • Blijf consequent. Laat je niet verleiden, ja dat kan soms best lastig zijn, wanneer je kind in tranen uitbarst als het een keer niet is gelukt door alsnog een kruisje te laten zetten of een vakje te laten openen. Dit werkt averechts.
  • Open meteen een vakje, zet meteen een kruisje of laat meteen een sticker plakken na het getoonde gewenste gedrag, anders verliest het zijn kracht. En leg je kind iedere keer duidelijk uit waarom hij/zij dit mag doen.

Adventskalender, voor ieder wat wils

Nu de schappen weer vol liggen met adventskalenders wilde ik deze tip toch even met jullie delen! Adventskalenders zijn namelijk niet het hele jaar door verkrijgbaar, aangezien ze bedoeld zijn om af te tellen naar de feestdagen. Toen Lize weer een terugval had met slapen, hebben wij stad en land afgezocht om nog een adventskalender te kunnen bemachtigen. Daarom deze extra tip: koop er meerdere, want een beloningssysteem is altijd handig om in de kast te hebben liggen voor een nieuw doel of als je kind een terugval krijgt. Lang niet alle adventskalenders hebben een link met kerst, dus dan kun je hem het hele jaar door gebruiken.

Tip: Ook leuk als Sinterklaascadeautje!

De meest bekende adventskalender is misschien wel degene met de chocolaatjes achter de luikjes, maar tegenwoordig zijn er steeds meer thematische kalenders waarin je achter elk vakje een leuke verrassing in de vorm van speelgoed vindt. Speciaal voor jullie zette ik de leukste adventskalenders op een rijtje.

Adventskalender voor jongens:

Adventskalender voor meisjes:

Unisex adventskalenders:

Lego adventskalenders:

Mocht je trouwens naar aanleiding van deze blog een adventskalender kopen, of het nou is om af te tellen naar kerst of te gebruiken als beloningssysteem, dan ben ik heel benieuwd naar jullie ervaringen!

© 2015 - 2023 By Bineke | sitemap | rss