Artikel 75 van 137

DIY: speelhuisje

Een speelhuisje op je kamer, dat is toch de wens van ieder kind? Toen Leonie in verwachting was van haar tweede kindje kreeg Milan een nieuwe stoere kinderkamer op zolder. Een kinderkamer waar hij niet alleen kan slapen, maar ook lekker kan spelen. Leonie had een idee voor een speelhuisje, een huisje waar Milan zich in kan verstoppen en waar ze ’s avonds voor het slapen samen de dag kunnen afsluiten. De man van Leonie voerde het idee uit. Dit leuke multifunctionele speelhuisje maak je eenvoudig zelf. Hoe je dat doet lees je in deze DIY-beschrijving.

Specificaties do it yourself speelhuisje

Het speelhuisje op Milan zijn kinderkamer is gemaakt van 12 mm berkentriplex. Het speelhuisje is 60 centimeter hoog, 60 centimeter diep en 120 centimeter breed. Leonie gebruikt een opstapje van Ikea als trappetje, maar je kunt er ook voor kiezen om nog een trappetje bij het speelhuisje te maken.  

Benodigdheden diy speelhuisje

Wat heb je nodig om dit speelhuisje zelf te maken? 

 • 3x een plaat van 12 mm-berkenmultiplex van 60 x 120 centimeter
 • 2x een plaat van 12 mm-berkenmultiplex van 60 x 60 centimeter
 • 4x een lat van 2,5 x 2,5 x 57,5 centimeter
 • 2x een lat van 2,5 x 2,5 x 60 centimeter
 • 2x een lat 2,5 x 2,5 x 115 centimeter
 • Schroeven van maximaal 2 centimeter (Leonie gebruikte er 82)

Beschrijving do it yourself speelhuisje

 1. Zaag de planken en latten op maat of laat het op maat zagen bij de bouwmarkt. 
 2. Schroef eerst op de twee platen van 60 x 60 centimeter aan de bovenkant van de plaat de lat van 2,5 x 2,5 x 60 centimeter.
 3. Schroef op diezelfde twee platen aan beide zijkanten de latten van 2,5 x 2,5 x 57,5 centimeter. 
 4. Schroef vervolgens op twee lange platen aan de bovenkant een lat van 2,5 x 2,5 x 115 centimeter. Doe dit precies in het midden zodat je aan de zijkanten 2,5 centimeter over houdt. 
 5. Schroef de vier platen aan elkaar zodat er een rechthoek ontstaat.
 6. Schoef als laatste de bovenkant op de 
 7. Zaag op de plek waar je een ingang wil een gat uit de houten plaat. Leonie koos voor een ingang in de lange plaat aan de voorkant van het speelhuisje. Maar je kunt natuurlijk ook een gat in de bovenkant maken zodat je kind zich in het speelhuisje kan laten zakken of een gat in een van de smalle platen. Leonie koos voor een gat met een diameter van 35 centimeter. 
 8. Schuur de ingang van het speelhuisje goed! 

Aankleding speelhuisje

Leonie koos voor een zitvlak van 120 x 60 centimeter voor het speelhuisje, omdat dit een standaardmaat is voor een ledikant. Doordat dit een standaardmaat is zijn er veel matrasjes en hoeslakens in deze maat verkrijgbaar. Zowel bovenop het speelhuisje als binnenin de speelhuisje ligt een matras. Door het wisselen van de hoeslakens geef je het speelhuisje eenvoudig een andere look. Leonie kleed het speelhuisje verder aan met leuke kussens. 

Gebruik speelhuisje

De bovenverdieping van het speelhuis is een leeshoekje geworden. Iedere avond voor het slapen gaan wordt er een (of meerdere) boekje(s) voorgelezen. Ook het Dierenvriendjes boekje wordt regelmatig bovenop het speelhuisje gelezen. De binnenkant van het speelhuis wordt vooral gebruikt als verstopplek. 

Fotografie door en DIY-idee van: Leonie Wijkniet

 

© 2015 - 2024 By Bineke | sitemap | rss