Vorige Artikel 55 van 86 Volgende

Ardo Calypso versus Medela Swing Maxi

Paniek in Bertha ‘89 land! Afgelopen woensdagochtend kolf ik, na een nacht doorslapen, erg weinig melk en dat terwijl ik het gevoel heb dat ik op springen sta. Ook gedurende mijn kolfsessies op het werk kolf ik veel minder melk dan anders. Er lijkt niet zoveel kracht achter mijn Super Soakers te zitten terwijl ik het gevoel heb dat de tanks toch aardig goed gevuld zijn. Ik kijk meerdere filmpjes van Lize, maar ook dit zorgt niet voor volle flesjes melk. Als Lize ‘s avonds aan de borst drinkt kan zij de hoeveelheid melk niet aan, ze verslikt zich continu. Ik vraag me af of de kleine hoeveelheden melk van eerder die dag aan mijn kolf heeft gelegen of aan mijn productie.

Om twee uur ’s nachts word ik wakker omdat mijn borsten pijn doen, ze zijn keihard en zitten vol klonten. Lize is nog in diepe slaap en ik heb niet het idee dat ze binnenkort wakker gaat worden. Ik kan niet slapen van de ‘borstpijn’ en besluit handmatig de druk wat van mijn borsten te halen. Als Lize zich om kwart over vier meldt, sprint ik nog net niet naar haar kamer. Ik ben nog niet vaak zo blij geweest dat ze 's nachts wakker wordt om te drinken. 

Ik app met een vriendin, Bertha ’88, die ook nog midden in de nachtvoedingen zit. Ze biedt aan dat ik de volgende dag haar kolf mag lenen zodat ik kan kijken of het aan mijn kolf ligt. Stiekem vind ik het ook wel leuk om haar kolf te lenen, want zij heeft de Medela Swing Maxi. Ik ben benieuwd naar de verschillen tussen beide kolven en zal mijn bevindingen met jullie delen.

Formaat en gewicht

Als ik de volgende ochtend de Medela Swing maxi bij mijn vriendin op haal, zie ik gelijk dat deze kolf een stuk kleiner is dan de Ardo Calypso. Ook is de Medela Swing Maxi een stuk lichter dan de Ardo Calypso. 

Stroom en batterijen

Zowel de Medela Swing Maxi als de Ardo Calypso kun je zowel op stroom als op batterijen gebruiken. In de Ardo Calyso gaan zes AA-batterijen en in de Medela Swing Maxi zes AAA-batterijen. 

Geluid en trillingen

Wanneer ik de Medela Swing Maxi op het werk geïnstalleerd heb, is het eerste wat mij opvalt dat deze kolf veel meer lawaai maakt dan de Ardo Calypso. Daarnaast moet je met de Medela Swing Maxi uitkijken dat hij niet van tafel af trilt, de Ardo Calypso ligt veel stabieler.

Instelmogelijkheden

De Medela Swing Maxi heeft vier knoppen. Met de bovenste knop zet je de kolf aan. De Medela Swing Maxi kent twee fases. In fase één wordt je toeschietreflex gestimuleerd (120 korte zuigcycli per minuut). Zodra je een toeschietreflex hebt, druk je op de onderste knop. Dan schakelt de kolf over op fase twee. In fase twee wordt de melk daadwerkelijk afgekolfd (78-54 zuigcycli per minuut, afhankelijk van het vacuüm). Je bepaalt met de linker- en rechterknop zelf de vacuüminstelling en de kolf bepaalt vervolgens het optimale zuigritme. 

De Ardo Calypso is voorzien van vijf knoppen en een display. Met de middelste knop zet je de kolf aan. Met de linker twee knoppen bepaal je de zuigkracht (vacuüm) en met de rechter twee knoppen de frequentie (cyclus). Zowel het vacuüm als de cyclus kun je dus zelf en onafhankelijk van elkaar instellen. Op het display kun je precies zien hoe je de kolf hebt ingesteld. Dit vind ik persoonlijk wel een groot voordeel. Er zijn maar liefst 64 standen mogelijk. Ondanks dat het allebei dubbelzijdige borstkolven zijn, zijn ze allebei ook enkelzijdig te gebruiken.

Oplossing

Ik heb mijn kolf zeven maanden geleden gekocht bij Kraamzorg Het Groene Kruis. Nu ik weet dat het niet aan mijn productie ligt, maar aan mijn kolf, neem ik contact met Het Groene Kruis op. Ik kan dezelfde dag nog langskomen om te kijken wat het probleem is. Als het probleem niet opgelost kan worden door het vervangen van een onderdeel, wordt mijn kolf opgestuurd naar Ardo en krijg ik een leenkolf mee. Gelukkig komen we er al snel achter dat het niet aan de kolf zelf ligt. Mijn kolf is de afgelopen zeven maanden intensief gebruikt en veel verplaatst, waarschijnlijk is tijdens het vervoer van mijn kolf een gaatje in een van de 'zachte' pomp-onderdelen gekomen waardoor de kolf zuigkracht verliest. Gelukkig zijn alle onderdelen los verkrijgbaar en kan het probleem snel en zonder hoge kosten opgelost worden.

Conclusie

Leuk om een dagje de Medela Swing Maxi getest te hebben, maar ik ben blij dat ik morgen weer gewoon met de Ardo Calypso kan kolven. Ook al heeft de Medela Swing Maxi ook zeker voordelen, ik ben blij dat ik destijds voor de Ardo Calypso heb gekozen. 

Wil je de Ardo Calypso of de Medela Swing Maxi kopen? Klik hier voor de Ardo Calypso en klik hier voor de Medela Swing Maxi.

© 2015 - 2023 By Bineke | sitemap | rss