Artikel 14 van 71

Herinneringskist overlijden – Trots met Tranen

Elleke in ’t Veen is getrouwd met haar jeugdliefde en trotse mama van twee zoons. Toen Elleke 14 jaar was, kreeg zij te maken met een groot verlies. Het overlijden van haar enige zusje Lianne. Haar zusje overleed op 13-jarige leeftijd aan een levensbedreigende ziekte. Ik maakte voor Elleke een herinneringskist overlijden. In deze blog deelt Elleke haar persoonlijke verhaal, hoe ze het overlijden van haar zusje geïntegreerd heeft in haar leven, hoe het verlies van haar zusje heeft geleid tot haar werk en het belang van een herinneringskist als een dierbaar iemand van wie je zoveel houdt is overleden of komt te overlijden.  

Elleke schrijft “Nu jaren later heb ik de dood van mijn zus geïntegreerd in mijn bestaan, ze is verweven in mijn leven en in heel mijn zijn. Ik geniet van mijn gezin, familie en vrienden, maar ik heb daar hard voor moeten werken om te komen waar ik nu sta. Dat ging met vallen en opstaan. Door over mijn zusje te praten en mijn herinneringen met mijn kinderen te delen weten zij ook wie hun tante is. Dit is voor mij heel belangrijk en bijzonder. 

Herinneringskist met foto

Bineke maakte voor mij een persoonlijke herinneringskist met foto om alle spullen met een herinnering aan mijn zusje in te bewaren. Ik koos een foto uit van mij met een vlinder op mijn vinger die ik een luchtkusje geef. Deze foto is voor mij heel speciaal. Voor ons is mijn zus namelijk een vlinder die regelmatig ons leven binnen fladdert. Ze geeft ons een vlindergroet door op onze hand, schouder of hoofd te gaan zetten. Deze momenten zijn cadeautjes voor ons. Dan zeg ik altijd: Dag zusje bedankt voor je kusje. Naast de foto staan mijn zus haar naam, haar geboortedatum, haar sterfdatum en de tekst ‘Voor altijd verbonden, voor altijd verweven in mijn leven en in heel mijn zijn op de herinneringskist.

Herinneringen bewaren in een herinneringskist

In iedere traan glinstert een herinnering. Herinneringen zijn in je gedachten, maar ook in de spullen die nog tastbaar aanwezig zijn. Denk aan dat ene sieraad, een zachte sjaal, een kledingstuk, schelpen die jullie tijdens een vakantie op het strand hebben gevonden, dat ene geurtje die je dierbare altijd droeg en foto's waar jullie samen op staan. Het is fijn om af en toe weer even terug te gaan in die herinneringen, op deze manier voelt het alsof je dierbare weer heel dichtbij je is. Ik vind het heel bijzonder om al deze spullen die mij herinneringen geven te bewaren in een herinneringskist die speciaal voor mij en mijn zusje gemaakt is. Zo kan ik alles netjes bij elkaar bewaren en kan ik de herinneringskist erbij pakken wanneer ik daar behoefte aan heb. 

Mijn verlies omgezet in iets positiefs

Ik weet als geen ander hoe belangrijk het is om als kind betrokken te worden bij het afscheid van een dierbare. Ik mocht samen met mijn ouders en de uitvaartbegeleidster de uitvaart van mijn zusje vormgegeven. Ik mocht meebeslissen over de rouwkaart, de bloemen en de muziek. Toen besefte ik nog niet hoe belangrijk dit is voor de rouwverwerking.  Ik voelde dat ik iets met mijn eigen verlieservaring wilde doen en ik echt voor kinderen en hun ouders een verschil kan maken. Zo is mijn bedrijf ‘Trots met Tranen’ ontstaan. Ik ondersteun en begeleid kinderen in de week van de uitvaart. Door middel van uitvaart speelgoed kan ik kinderen ‘spelenderwijs’ uitleggen wat er op de dag van de begrafenis/crematie gaat gebeuren. Daarnaast zijn we vaak creatief bezig, lees ik een verhaal voor, luisteren we naar passende muziek, stel ik vragen en ontstaan er de mooiste gesprekken. Kinderen hebben vaak veel vragen, die kunnen ze aan mij stellen en ik probeer ze er zo duidelijk mogelijk antwoord op te geven. Ook zijn er prachtige rituelen die ik met gezinnen kan doen om verbinding te maken. 

Herinneringskist na overlijden

Als jonge kinderen te maken krijgen met het overlijden van een dierbare, is het heel waardevol om een herinneringskist te laten maken. Voor de rouwverwerking van kinderen die het al heel bewust mee maken, maar zeker ook voor kinderen die nog te jong zijn dat ze zich hun dierbare niet meer (goed) kunnen herinneren. Ga bij jezelf maar eens na, als je terugdenkt aan vroeger, wat is dan het eerste dat jij je kunt herinneren? Grote kans dat het een herinnering is van toen je om en nabij drie of vier jaar oud was. Dat komt niet omdat je herinneringen van voor die tijd niet opslaat, maar ze vervagen in de loop der jaren en ze worden overschreven door nieuwe herinneringen. Daarom is het belangrijk om deze tastbare herinneringen aan een overleden dierbare voor jonge kinderen goed te bewaren in een herinneringskist. Wanneer de tijd daar is kunnen jullie samen de herinneringskist bekijken en neem je het kind mee in jouw verhalen en herinneringen. 

Herinneringskist bij ziekte

Een herinneringskist is niet alleen goed om na het overlijden van een dierbare aan te schaffen. Ook als je te horen hebt gekregen dat iemand die dicht bij je staat ernstig ziek is, is het goed om een herinneringskist te laten maken. Deze kun je samen vullen met spullen waar mooie herinneringen aan zitten, maar degene die ziek is kan de herinneringskist ook vullen met brieven en cadeautjes voor de toekomst voor belangrijke momenten waar hij/zij niet meer fysiek bij aanwezig kan zijn zoals bijvoorbeeld een huwelijk, een verjaardag of een geboorte. Voor zowel degene die ziek is, als de nabestaanden is dit goed voor het proces”

Een herinneringskist is voor een ieder bijzonder om te hebben.
Herinneringen zullen altijd blijven, net als de liefde voor elkaar.

Liefs, Elleke www.trotsmettranen.nl 

Kijk voor meer informatie en passende ontwerpen op de pagina herinneringskist overlijden of de pagina herinneringskist met foto.  

© 2015 - 2024 By Bineke | sitemap | rss